Η πατάτα καλλιεργείται σε περισσότερες από 100 χώρες, υπό εύκρατες, υποτροπικές και τροπικές συνθήκες. Είναι ουσιαστικά μια "ψυχρή μεσογειακή καλλιέργεια", με τη θερμοκρασία να είναι ο κύριος παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή: η ανάπτυξη των κονδύλων περιορίζεται έντονα σε θερμοκρασίες κάτω των 10 ° C (50 ° F) και άνω των 30 ° C (86 ° F), ενώ οι βέλτιστες αποδόσεις λαμβάνονται όταν οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες είναι μεταξύ 18 και 20 ° C (64 έως 68 ° F).